| Subcribe via RSS

Browse > Home /

Telah Berpindah!

Sunday, September 12, 2010 | 15 Comments



Laman blog saya sudah berpindah daripada drzakiibrahim.blogspot.com ke

Browse > Home /

Selamat menyambut ulang tahun kemerdekaan Tanahairku Malaysia

Monday, August 30, 2010 | 1 Comment


31 August muncul lagi dalam hidup kita, tarikh istimewa ini mengingatkan kita akan perjuangan umat manusia di tanah Melayu membebaskan negara ini dari penjajahan British yang bertapak sekian lama semenjak kapal dagang Francis Light berlabuh di pulau Pinang pada tahun 1786. Sejarah mengingatkan kita akan keistiweaan tanah ini, bukan sahaja menarik minat British tetapi juga Belanda dan Portugal sebelum itu. Bumi ini telah di jajah semenjak pada 24 August 1511. Kerajaan ISLAM Melaka yang merupakan kuasa ISlam di Nusantara di jajah oleh Al Fonso De Alberquque dengan hanya berbekalkan 14 kapal perang dan 1200 tentera.

Kerajaan ISlam Melaka adalah kerajaan yang didokongi oleh umat melayu yang mempunyai keperibadian Islam yang tinggi. Mereka mempunyai AGENDA PERJUANGAN, Kerana agenda dan wawasan ini mereka menjadikan bumi tanah melayu ini dari perkampunagn nelayan/orang laut kepada kerajaan besar. Kerjaan yang di sebut di seanterio dunia.
Mereka berjaya memartabatkan bangsa ini menjadi bangsa yang berideology dan berwawasan Islamiyyah. Kisah mereka di rakamkan dalam buku sejarah dan bahaa mereka di pelajari oleh masyarakat luar. Berbendaharaan kata mereka di kamuskan.

Bahasa Melayu sebagai bahasa ekonomi menunjukkan pengaruhnya sejak abad pertama masehi menurut seorang pengkaji Robert Blust. Ketika itu bahasa Melayu dinamai sebagai bahasa pasar. Ia menjadi lingua franca perdagangan dan sosial di dunia sebelah timur. Francois Valentyn yang melawat Melaka dan menulis buku Oud en Nieuw Oostindien II Del V di akhir abad ke 17 menyatakan bahasa Melayu adalah bahasa perdagangan yang penting di rantau sini sehingga menyifatkannya sebagai bahasa Perancis di Eropah. Kehebatan bahasa Melayu menyebabkan Antonio Pigafetta yang berbangsa Itali menyusun kamus Melayu-Itali dalam tahun 1522 (Abdul Aziz Deraman, Bahasa asas pembinaan tamadun bangsa, 2001, DBP & Persatuan Linguistik Malaysia, KL, hlm. 3-4).

Inilah kehebatan generasi umat yang mendiami bumi melayu ini pada awal kurun 13 hingga kurun ke 18. Generasi ini mempunyai agenda perjuangan dalam darah mereka.
Mereka memahami hakikat beriman kepada Allah. Jika Muhammad Rasulullah beriman dengan Islam dengan berusaha memimpin alam ini dengan Islam, begitu juga para sahabat yang bertebaran di muka bumi membawa risalah islam maka begitu jugalah umat Islam di tanah melayu . Mereka tidak mengurang Islam walau sedikit pun. Islam Datang kepada mereka pada ketika mereka menyembah pokok/batu/api tetapi Nur kefahaman akan ketingian Islam dan erti beriman kepada Islam MENUNTUT mereka untuk menjadi umat yang memimpin manusia dengan ISLAM.Tanah ini menjadi tempat pelancaran dakwah Islam di tanah melayu.Sultan Melaka (sultan Mansur Shah) pada 1471 telah berbaiah setia dengan khalifah Islam di turki. Maka , tanah ini menajdi sebahagian dari kuasa besar dunia.

Kehebatan Umat Islam di Melaka ini menarik perhatian musuh Islam. Ini adalah sebahagian dari usaha mereka untuk menjatuhkan khilafah Islamiyah yang berpusat di Turki.Peperangan AlFonso De Albequeque adalah rentetan dari siri peperangan salib.
Malangnya masyarakat hari ini hanya memahami rentak pihak penjajah ini atas dasar minat mereka kepada rempah sahaja.

Tanah ini kemudian di jajah oleh belanda dan akhirnya oleh British.Sejarahnya panjang...malang bagi umat di tanah ini hanya mengkajinya untuk peperiksaan sekolah sahaja dan mendengar ceritanya di sebelah pihak sahaja. Sejarah kehebatan umat yang hebat ini di padamkan di lembaran sejarah dan di sogok dengan cerita yang dari mana sumbernya. Sejarah penulisan berlaku zalim kepada sejarah kerana mngisahkan Kisah Sultan yang gila perempuan lagi bodoh walhal kesahihan kisahnya dipertikaikan.
Penulis -penulis pemuja British menjadi rujukan cendikiawan sejarah - Musnyi Abdulllah adalah contok yang klassik. ( malangnya - ada sekolah yang dipadankan dengan nama beliau) - rujuk tulisan Dr Abdul Rahman Abdullah, USM.

Apabila tanah berjaya dijajah, pihak British mula menjajah hati dan pemikiran umat Melayu. Generasi manusia di didik dengan kedunian yang meninggalkan perjuangan ISLAM.ISLAM mula dipisahkan.Muncul tokoh-tokoh pejuang yang sejarah sekali lagi meremehkan sumbangan mereka. Umat melayu sekadar kenal nama tetapi tidak mengenal keperibadian Tok janggut, Dato Bahaman, Abdul Rahman Limbing, Dato Maharajalela, Mat Kilau dan ramai lagi. mereka adalah golongan yang sedar akan perencaan British untuk menjinakkan SINGA di rimbanya sendiri. Tokoh-tokoh ini di tentang oleh British habis-habisan. Inilah tanah perjuangan...Bumi ini telah melahirkan ramai tokoh pejuang yang menyambung perjuangan Rasullullah SAW.

Akhirnya,generasi Singa yang sepatutnya menjadi raja rimba tunduk dengan kehendak British. British melahirkan generasi umat Melayu yang meneruskan agenda mereka, Lahirlah product "melayu baru",Generasi ini adalah umat Melayu yang baik TETAPI mereka telah berkiblatkan British/barat/dunia. Mereka tidak lagi kenal perjuangan seperti nenek moyang mereka. British memberi Kemerdekaan dengan syarat yang jelas lagi bersuluh.....pastikan umat melayu kekal dengan sifat "Melayu baru".
(bacalah syarat2 dan sejarah kemerdekaan tanah melayu).

Akhirnya ...kita MERDEKA ! MERDEKA ! MERDEKA !!
Merdeka burung kakak tua yang di pagari sangkar emas.

Saya menyentuh perkara ini dalam ucapan kemerdekaan saya di Melbourne sempena sambutan kemerdekaan di sana dan juga mesej yang sama sampaikan dalam forum kemerdekaan di Adelaide semalam hari.

Umat perlu sedar kita dalam krisis identiti,krisis social dan kita dalam krisis politik.

http://drzakiibrahim.blogspot.com/2008/01/index-jenayah-tinggi-symptoms-yang-di.html

Daripada kesedaran ini kita perlu menyusun langkah demi kecintaan kita kepada tanah air ini dan demi melaksanakan TUNTUTAN Aqidah yang kita anuti. Insa -insan muslim di bumi ini perlu di beri suntikan nafas baru dengan semangat juang SINGA Si raja Rimba. Usaha segera perlu di buat untuk mengembalikan jati diri umat ini dengan identiti sebenar mereka. Kembalikan Islam dan bentuk kehidupan secara keseluruhnya. Umat melayu kembali dengan akhlaq Islam, nilai islam, jati diri Islam. Perkara ini telah di buktikan oleh generasi nenek moyang umat melayu di tanah ini apabila mereka di didik oleh pendakwah pendakwah yg di hantar oleh kejaaan ISLAM untuk mereka faham Islam seperti mana yang di fahami oleh Rasulullah dan para sahabat.Maka, kita perlu kembali kepada membina kefahaman ini dalam diri umat ini.

Bagi saya, perjuangan kemerdekaan belum selesai....kita perlu teruskan perjuangan yang di mulai oleh generasi awal. Mereka berjaya memerdekaan tanah walau dengan harga yang sangat mahal. Generasi hari ini perlu meneruskan agenda perubahan kepada kemerdekaan total. Kita merdeka untuk mewarnakan hala tuju negara ini dengan mengembalikan kepada landasan perjuangan yang sebenar. Kita berwawasan untuk menjadi kuasa besar dunia. Kita berwawasan untuk menjadi umat tonggak di Nusantara.

Inilah harapan kemerdekaan saya, seorang warganegara tanah Melayu. Sebagai tanda kesyukuran ini saya berjuang untuk kemerdekaan total ini. Sebagai tanda cintanya dan sayangnya saya pada sahabat-sahabat sewarganegara sama ada mereka Melayu,cina,india,kadazan,murut, malanau,atau apa sahaja bangsa mereka...saya yakin hanya dengan ISLAM sebagai Rahmatalilalamin kita masyarakat majmuk akan menikmati perpaduan. Masyarakat bukan Islam telah lama hidup dengan kita tetapi mereka tidak melihat kehebatan kepada kita ...kenapa?

InsyaAllah hari esok...umat melayu akan bangkit sebagai umat yang beragenda dan umat tonggak dalam merencana hala tuju negara ini agar ianya menuju keredhaan Allah.
InsyaAllah berlakulah kisah seperti yang rakam dalam surah Nasr.

Apabila datang pertolongan Allah dan kemenangan
Dan engkau melihat manusia masuk dalam ugama Allah beramai-ramai, -
Maka ucapkanlah tasbih dengan memuji Tuhanmu dan mintalah ampun kepadaNya, sesungguhnya Dia amat menerima taubat.


Salam Kemerdekaan

Dr Zaki Ibrahim

Browse > Home /

Israel's motto has long been: 'Israel does whatever it must, and the world (Goyim) can say all they want.'

Tuesday, June 1, 2010 | 2 Comments | Posted in




Israel dengan arrogant menghentam dan melanyak manusia yang menggangu mereka.
7 bot yg bawa humanitarian aid ini bukan dari turki semata2 tetapi dari pelbagai pelusuk dunia dan membawa harapan manusia2 yang peka kepada hak dan kebajikkan manusia yang memerlukan.

Mereka di ambush masa bot belayar di international zone ( perairan anatrabangsa) dan mereka juga telah declare yang mereka bukan aramada ketenteraan dan telah mengangkat bendera putih, TETAPI Israel mempunyai undang- undang sendiri.
Tindakan biadap Israel ini bukan dibuat secara "terkejut" TETAPI mereka mendapat arahan direct dari pihak kepimpinan ISRAEL.

Israel ingin kita semua tahu ...
1. Who you dealing with?
2. Do you think we care about You ?

nasib 700 delegasi kapal humanitarian flotilla( yg masih hidup 700 - 9) masih menjadi
tanda tanya. Umat Islam seolah-olah dibius atau terkena serangan stroke yang melumpuhkan anggotanya.




Ramai pemimpin ISLAM menunggu akan suara keramat dari rumah putih utk mengutuk dan mengecap tindakan zalim israel.Adakah ini kali pertama ....
tidak, ini adalah rentetan peristiwa demi peristiwa yang membawa matlamat yang sama - pengukuhan negara haram Israel.

Kita doakan agar kita diberi kekuatan untuk berhadapan kebejatan puak israel yang angkuh, sombong dengan sifat kebinata....( silap - binatang pun marah kalau dikaitkan dengan israel dan pasti mereka jauh lebih mulia dari israel)

Browse > Home /

Israel's motto has long been: 'Israel does whatever it must, and the world (Goyim) can say all they want.'

| 7 Comments | Posted in




Ghozzah adalah medan perjuangan
musuh bukan bersembunyi
musuh megah mendabit dada
menghayun pedang membedil peluru
Wahai muslimin
Jiwa merdeka sujud kemenangan
ghozzah adalah medah jihad

Browse > Home /

Kepada Sahabat yang "Masih bertanya tentang ISMA "....

Monday, May 17, 2010 | 2 Comments

Saya di tanya oleh sahabat lama yang tak pernah dengar pun tentang ISMA ni, tak pernah tahu apa yang di bawanya, apa tujuan penubuhannya, siapa ketua nya, ISMA ni ikut Pas ke umno, PKR ke atau macam kumpulan arqam, JIM, ABIM ?

Emmm...termenung panjang juga saya untuk mengungkap nya. Akhirnya, saya merasakan biarlah murabbi saya yang menceritakannya.

Browse > Home /

IBU....

Sunday, May 9, 2010 | No Comments | Posted in





Ibu ,
Kau adalah ...
Guru,tukang masak, cleaner, pakar counselling,penghibur, pelawak, penyanyi,driver,pengawal peribadi,guard di malam hari,tukang gunting rambut,doctor peribadi,penglipur lara,pendengar setia,pakar strategi, banker peribadi,cikgu sukan,ustazah, cikgu disiplin, pakar motivasi,manager rumah dan pelbagai lagi peranan yang kau mainkan dalam hidupku.

KAULAH…..SEGALANYA UNTUK KU


Ibu,
Nilaian manusia terhadap peranan ibu sangat menyedihkan. Ramai yang malu apabila menyatakan dirinya hanya ibu di rumah BUKAN doctor,Dentist,Engineer,Pegawai kerajaan etc...
Bukankan peranan ibu adalah semulia-mulia pekerjaan. Ibu adalah lambang kasih sayang dengan naluri pendidik yang tidak pernah lentur.Ibu menjadikan kita "hero" dalam kehidupan kita. Ibu membuatkan kita merasakan kehidupan ini semua adalah untuk kita! Ibu menjadikan kita istimewa dalam semua sudut.

Peranan ibu tidak boleh diremehkan, Seorang wanita adalah adalah ibu dahulu baru dianya doctor,engineer,dentist,pegawai kerajaan etc...WANITA ADALAH IBU dan BANGGA MENJADI IBU.

Hari ini ibu disibukkan dengan urusan "technical" dan serba rutin yang membosankan lagi remeh. Ibu disibukkan dengan mencuci,ironning,memasak,driver,cleaner rumah,tukang beli barang rumah dan macam-macam lagi tugas technical yang di bebankan kepada ibu.Ibu yang sepatutnya memfokuskan kehidupan kepada mendidik anak anak dan membentuk akhlaq yang tinggi terpaksa menyerahkan tugas yang mulia ini kepada maid atau kepada pihak sekolah semata2.

Kepada generasi pejuang yang berusaha untuk menjadikan kehidupan ini keseluruhannya utk Allah. Ibu dan bapa adalah murabbi pertama.Ibu mendidiknya erti perjuangan. Ibu mengenalkan kita akan Rabbila'lamin.

Ibu si pejuang tidak menyibukkan kehidupan anaknya HANYA dengan persedian kedunian TETAPI ibu si pejuang mendidiknya untuk mentadbir bumi ini untuk tunduk kepada Allah.Ibu mengajarnya agar dunia bukan di hati.





Kisah Abdullah bin zubair dengan bondanya Asma' binti Abu Bakar penuh makna akan keluarga pejuang.

Sedikit kisah kehidupannya mereka yang sarat dengan teladan

Di dalam didikannya, keperibadian Abdullah bin Zubair dibentuk dengan penuh kasih sayang. Beliau adalah susuk seorang ibu yang sangat memahami peranannya dalam melahirkan generasi utama yang berkualiti, generasi yang menjadikan kecintaan kepada Allah dan RasulNya di atas segala-galanya, sama ada harta, isteri, keluarga mahupun segala jenis perbendaharaan dunia. Beliau mencetak keperibadian generasi yang siap berjuang membela bendera Islam dan kalimah La ilaha illallah Muhammad Rasulullah. Keperibadian seperti ini terpancar jelas di dalam diri puteranya, Abdullah bin Zubair. Hal ini dapat kita teladani melalui kisah pertemuan terakhir di antara seorang ibu dan anak yang saling menyayangi dan mencintai satu sama lain, semata-mata kerana kecintaan keduanya kepada Allah Subhanahu wa Taala dan RasulNya.

Abdullah: Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh, wahai ibunda!

Asma': Wa'alaikum salam warahmatullahi wabarakatuh, ya Abdullah! Mengapa engkau
datang ke sini di saat-saat seperti ini? Padahal batu-batu besar yang
dilontarkan Hajjaj kepada tenteramu menggetarkan seluruh Kota Mekah?

Abdullah: Aku hendak bermusyawarah dengan ibu.

Asma': Tentang masalah apa?

Abdullah: Tenteraku banyak meninggalkanku. Mereka membelot dariku ke pihak musuh.
Mungkin kerana mereka takut terhadap Hajjaj atau mungkin juga kerana mereka
menginginkan sesuatu yang dijanjikannya sehingga anak-anak dan isteriku
sendiri berpaling daripadaku. Sedikit sekali jumlah tentera yang tinggal
bersamaku. Sementara utusan Bani Umayyah menawarkan kepadaku apa saja yang
ku minta berupa kemewahan dunia asal saja aku bersedia meletakkan senjata
dan bersumpah setia mengangkat Abdul Malik bin Marwan sebagai khalifah.
Bagaimana pendapatmu wahai ibu?

Asma': Terserah kepadamu Abdullah! Bukankah engkau sendiri yang mengetahui tentang
dirimu? Jika engkau yakin bahawa engkau mempertahankan yang haq dan mengajak
kepada kebenaran, maka teguhkanlah pendirianmu sepertimana para perajuritmu
yang telah gugur dalam mengibarkan bendera agama ini! Akan tetapi, jika engkau
menginginkan kemewahan dunia, sudah tentu engkau adalah seorang anak lelakiku
yang pengecut! dan bererti engkau sedang mencelakakan dirimu sendiri dan
menjual murah harga kepahlawananmu selama ini, anakku!

Abdullah: Akan tetapi, aku akan terbunuh hari ini ibu.

Asma' : Itu lebih baik bagimu daripada kepalamu akan dipijak-pijak juga oleh budak
budak Bani Umayyah dengan mempermainkan janji-janji mereka yang sangat sukar
untuk dipercayai!

Abdullah: Aku tidak takut mati, Ibu. Tetapi aku khuatir mereka akan mencincang dan
merobek-robek jenazahku dengan kejam!

Asma': Tidak ada yang perlu ditakuti perbuatan orang hidup terhadap kita sesudah kita
mati. Kambing yang sudah disembelih tidak akan merasa sakit lagi ketika
kulitnya disiat orang!

Abdullah: Semoga Ibu diberkati Allah. Maksud kedatanganku hanya untuk mendengar apa
yang telah ku dengar dari ibu sebentar tadi. Allah Maha Mengetahui, aku
bukanlah orang yang lemah dan terlalu hina. Dia Maha Mengetahui bahawa aku
tidak akan terpengaruh oleh dunia dan segala kemewahannya. Murka Allah bagi
sesiapa yang meremehkan segala yang diharamkanNya. Inilah aku, anak Ibu!
Aku selalu patuh menjalani segala nasihat Ibu. Apabila tewas, janganlah ibu
menangisiku. Segala urusan dari kehidupan Ibu, serahkanlah kepada Allah!

Asma': Yang ibu khuatirkan andainya engkau tewas di jalan yang sesat.

Abdullah: Percayalah Ibu! Anakmu ini tidak pernah memiliki fikiran sesat untuk
berbuat keji. Anakmu ini tidak akan menyelamatkan dirinya sendiri dan tidak
memperdulikan orang-orang Muslim yang berbuat kebaikan. Anakmu ini
mengutamakan keredhaan ibunya. Aku mengatakan semua ini di hadapan ibu dari
hatiku yang putih bersih. Semoga Allah menanamkan kesabaran di dalam
sanubari Ibu.

Asma': Alhamdulillah! segala puji bagi Allah yang telah meneguhkan hatimu dengan apa
yang disukaiNya dan yang Ibu sukai pula. Rapatlah kepada Ibu wahai anakku, Ibu
ingin mencium baumu dan menyentuhmu. Agaknya inilah saat terakhir untuk ibu
memelukmu..."

Abdullah:Jangan bosan mendoakan aku Ibu!

Sebelum matahari terbenam di petang itu, Abdullah bin Zubair syahid menemui Rabbnya. Dia kembali kerana mengutamakan redha Allah dan redha ibunya yang beriman. Diriwayatkan, bahawa Al-Hajjaj berkata kepada Asma' setelah Abdullah terbunuh :"Bagaimanakah engkau lihat perbuatanku terhadap puteramu ?" Asma' menjawab :"Engkau telah merosak dunianya, namun dia telah merosak akhiratmu." Asma' wafat di Mekkah dalam usia 100 tahun, sedang giginya tetap utuh, tidak ada yang tanggal dan akalnya masih sempurna.

[Mashaadirut Tarjamah : Thabaqaat Ibnu Saad, Taarikh Thabari, Al-Ishaabah dan Siirah Ibnu Hisyam].


p/s : Hari ibu adalah setiap hari. bukan hanya pada 9th May.
BUdaya merai hari ibu pada 9th May mempunyai urutan yg berasal usul
dari keperjayaan jahiliyyah.

hadiah untuk ibu adalah syurga....insyaAllah

Browse > Home /

KEMBARA ILMU 7

Monday, May 3, 2010 | No Comments | Posted in

Browse > Home /

KEMBARA ILMU 7

Friday, April 23, 2010 | No Comments | Posted in

Browse > Home /

ANTARA AKU DAN DIA - KEMBARA ILMU DI MELBOURNE

Wednesday, April 21, 2010 | No Comments | Posted in

Browse > Home /

Terbang singgah ke bumi Australia...selamat datang pelajar-pelajar baru !!!

Sunday, February 14, 2010 | 2 Comments | Posted in


Assalamualaikum wbt

Terasa segar dan bersemangat melihat pelajar2 baru tiba ke Adelaide. Ia menggamit kenangan saya pada hari saya pertama kali menjejak kali ke bumi Australia pada 2 hb Septenber 1996.

Apabila di perantauan, langkah kehidupan kita makin mencabar dihiasi dengan pelbagai peristiwa yang mematangkan kita.

Saya menyeru kepada pelajar -pelajar yang baru memulakan episode baru dalam kehidupannya di bumi Australia ini agar :

1. Niatkan langkah ini dengan niat mencari keredhaan Allah
Langkah kita di perantauan di bulatkan untuk mendapat damba Rahmatnya

2. Ambil peluang di perantauan untuk mula dgn semangat "a new beginning".
ramai di kalangan kita telah di cop dgn pelbagai perangai,pelbagai gelaran etc
Di tempat baru ni, anda berpeluang utk membaharui sifat peribadi anda.
sematkan diri anda dgn sifat berani,berketrampilan dan bersifat terbuka.

3. Pastikan anda bersedia untuk menjadi insan yang "multi-skills".
Jika anda mengikuti pengajian biotecnology - bukan anda seorang yang akan jadi
biotechnologist kerana graduan biotechnologist di keluarkan ribuan bilangannya
setiap tahun di serata dunia. WHAT MAKE YOU A SPECIAL BIOTECHNOLOGIST !!
Bukan sekadar academic performance yang tinggi tetapi juga perkara2 "added value/
soft skills etc.

4. Timba pengalaman yang bermanfaat kepada kehidupan
Di perantauan - banyak pengalaman yang akan di timba.
Pengalaman hanya datang kepada insan yang belajar,mengkaji dan mencuba.
Di sini, ramai yang terjerat hanya kerana semangat nak mencuba dan menimba
pengalaman. Anda perlu belajar dan menkaji sebelum mencuba...


5. Budayakan kehidupan yang cemerlang dari langkah pertama lagi....
Cemerlang dari sudut study, akhlaq,ibadat dan juga ketrampilan diri.

Saya sebagai pengerusi ISMA Australia mengucapkan ahlan wa sahlan kepada semua pelajar2 baru yang datang ke bumi Australia. Tahniah dan syabas kepada anda semua.

Selari dengan slogan ISMA - MEMBINA GENERASI HARAPAN, Saya bagi pihak ISMA Australia menghulur tangan tanda ukhuwwah dan kesediaan untuk bergandung bahu untuk kita bersama mencapai potensi terbaik yang Allah anugerahkan kepada kita.

Browse > Home /

KEPALA BABI DI MASJID

Thursday, January 28, 2010 | No Comments | Posted in



Assalamualaikum wbt

Berita kemunculan kepala babi di perkarangan masjid menjadi bualan hangat dimalaysia hari ni. Sebelum ini berita gereja dibakar kemudian surau pula di bakar dan hari ini kepala babi pula di lempar di perkarangan masjid !

Serangan terbaru berlaku di dalam kawasan Masjid At-Tirmizi, Sri Sentosa merupakan satu lagi cubaan terbaru golongan tertentu dalam mewujudkan ketegangan antara kaum dan agama di Negara kita.

Persoalannya:
1. Setelah lebih 50 tahun merdeka ...nampaknya isu perkauman masih menebal, kenapa?
2. Adakah ini sebahagian dari usaha terancang pihak tertentu untuk cetuskan
ketegangan?

Dr Zaki Ibrahim

Browse > Home /

kepada dua insan yang sangat saya kagumi - Muslim&Izzati

Saturday, January 23, 2010 | No Comments


Selamat pengantin baru
Moga Allah kuatkan semangat jihadmu

Hari semalam banyak mengajar kita
walaupun pahit tetapi hikmahnya luas
ibarat hadiah yang tidak diundang
tetapi ia datang penuh keistimewaan

Tak kala pengantin lain mabuk asmara
pengantin ini bukan sebarangan
diuji Allah melonjakkan iman
hadiah perkahwinan yang tidak ternilai
tangga keimanan yang tinggi
melangkah berpegangan tangan
inilah bulan madu ...


Dr Zaki Ibrahim & Dr Alin

Browse > Home /

KALIMAH ALLAH ....antara kau, aku dan dia

Thursday, January 21, 2010 | 1 Comment | Posted in



Assalamualaikum wbt

Kalimah Suci ALLAH menjadi topic hangat semenjak beberapa minggu yang lalu. Banyak yang bermain di fikiran saya apabila mengamati isu ini:

1. Kenapa sekarang baru isu ini di"main"kan
Kalimah Allah telah lama di gunakan di kalangan penganut Kristian di Sabah dan
Sarawak. Persoalannya , kenapa Kalimah Allah ini dijuangkan oleh pihak weekly
herald ( kritian) dengan kesungguhan yang luar biasa hingga mengheret isu ini ke
Mahkamah !

2. Ketika umat ISlam berbalah kerana faktor politik akhirnya pihak tertentu menguji
adakah mereka akan bersatu atas platform ISLAM. Apa kesudahannya ...menyerlahkan
lagi politik sempit dan budaya puak dalam masyarakat Islam di M'sia!!

3. Adakah semua perkara perlu di selesaikan atas dasar politik ? Adakah isu
kepentingan dan kemuliaan ISlam juga perlu di selesaikan ikut selera politik
...kita korbankan or compromise for a bigger stake - election of course !!

4. Adakah kita akan terus berpecah walau dalam hal ISLAM?
Adakah kita akan dilihat lemah jika kita merujuk kepada tokoh ulama' dalam
menanggani isu ini ?
Adakah kita akan kekal dengan kebebalan ini?

5. Musuh mengacah satu isu : Kita terus melompat, semua nak tunjuk hero !! inilah
kita hari ini.
Bukankah kita di ajar untuk merujuk kepada alim ulama jika kita keliru akan
sesuatu perkara. Dimana budaya merujuk ???

6. Adakah masing2 boleh interpret hal2 Islam berdasarkan akal masing2. Kita
semua ada pandangan dan hujah . INilah yang dikehendaki oleh musuh !!
Umat islam tidak sepakat dan berpecah.

7. Tak puas hati dengan keputusan kerajaan dalam hal2 Islam...Seret ke MAHKAMAH!!
BIAR MAHKAMAH YANG MENENTUKAN!! SEMUA HORMAT KEPUTUSAN MAHKAMAH !!
Inilah nasib masyarakat yang lemah. Musuh makin berani dan berani....

8. Saya merasakan isu ini adalah sebahagian dari usaha untuk "malaysian malaysia" dan
liberalismakan masyarakat malaysia.

9. Jati diri uamt Islam dan melayu makin dihakis.

10. Saya bertanya. SAMPAI BILA...................????


Dr Zaki Ibrahim

Browse > Home /

Perutusan tahun baru

Monday, January 4, 2010 | 1 Comment

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Alhamdulillah, segala puji kita panjatkan kepada Allah, Rabbil ‘Alamin, Allah yang menjadi pemilik kehidupan ini. Sesungguhnya kepada-Nya kita semua akan kembali. Apakah ada lagi di sana nikmat yang besar daripada nikmat mengenal Pencipta, beriman dengan apa yang diperintahkan dan mendokong misi dan visi kehidupan seperti yang diamanahkan oleh Yang Mencipta.

Masa berlalu begitu pantas, setahun dirasakan seperti sebulan, dan sebulan seperti seminggu dan seminggu dirasakan pantas berlalu ibarat sehari. Inilah masa di akhir zaman. Tahun 2009 baru melabuhkan tirai dan hari ini kita sudah di dekad baru di tahun 2010.

Cabaran untuk membawa fikrah Islam agar masyarakat bernaung kembali kepada Islam semakin mencabar dengan arus liberalisme dan sekularisme yang makin menular dan mencengkam hati dan fikrah umat Islam. Tahun 2009 kita menyaksikan usaha pihak tertentu untuk menguji sensitiviti umat dengan isu demi isu berkenaan dengan status Islam dalam negara kita, Malaysia. Kes Lina Joy, kes Moorthy dan yang terbaru isu penggunaan nama Allah. Hari demi hari kita menyaksikan penghakisan status Islam sebagai agama rasmi persekutuan. Sangat menyedihkan apabila umat Islam yang merupakan golongan majoriti kepada negara ini masih sibuk dengan hedonisme dan keseronokan yang mematikan jiwa.

Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. (ar- Ra’d:11)

ISMA Australia dengan kesungguhan yang tinggi bersempena tahun baru 2010 ini berdoa agar diberi Allah kekuatan untuk terus mendokong risalah perjuangan untuk memartabatkan kembali umat ini dengan Islam.

Alhamdulillah, tahun 2009 menyaksikan banyak peristiwa bersejarah buat kami di ISMA Australia. Beberapa siri pertemuan dengan pihak Jabatan Penuntut Malaysia di Sydney dan Konsulat Malaysia di Canberra menjadikan ISMA Australia makin bersemangat dengan kerjasama dan nasihat yang diberikan. Walaupun baru berusia setahun di bumi Australia ini, ISMA Australia telah berjaya menjalinkan hubungan mesra dengan pelbagai pertubuhan pelajar dan masyarakat setempat. Kami juga bersyukur dengan sambuatan hangat dari masyarakat Malaysia di Australia terhadap program-program yang dianjurkan oleh ISMA Australia. Moga kehadiran tahun 1431H dan 2010 ini akan mengeratkan lagi hubungan di kalangan kita dan menjadi umat Islam yang cemerlang dunia dan akhirat.

Selamat menyambut tahun baru.

Dr Mohamad Zaki Ibrahim
Pengerusi
ISMA Australia